I 2024 er fyrværkeriloven blevet strammet, og det er kun tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar. For nogle unge ser det ud til, at ændringen ikke har haft den store effekt. I stedet er der måske skabt en situation, hvor fyrværkeri bliver endnu mere spændende og potentielt farligere.
Vi har talt med flere unge der fyrer fyrværkeri af i disse dage. Alle ser de fyrværkeri som noget, der skaber spænding:
For en 14-årig er det næsten kun blevet sjovere, at fyrværkeri er blevet ulovligt uden for de tilladte dage: “Jeg elsker fyrværkeri! Det har kun gjort det sjovere, at det er blevet ulovligt, for det bliver bare mere spændende, når politiet risikerer at komme.”
“Vi har det sjovt, når vi fyrer af”. En 15-årig, giver et lignende billede af, hvordan fyrværkeri er blevet en vigtig del af hans og hans venners sociale liv i disse dage: “Det er mega sjovt, vi er mange venner sammen, og vi har det sjovt, når vi render rundt og fyrer af. Ærligt, så gør det det kun sjovere, at folk bliver sure.”
En anden på 15 år: “Mine venner og mig har det sjovt. Vi tænker ikke så meget over, at det kan være farligt. Vi er drenge, vi skal prøve grænser! Jeg fyrer ikke selv af direkte mod folk på gaden, men jeg har set andre gøre det.”
Drengene er tydeligvis fulde af energi og kåde på den ungdommelige måde – der er ingen tvivl om, at de har det sjovt og får et adrenalinkick ud af deres løjer. Vi minder dem om at passe på sig selv og håber at de ikke kommer til skade.
Let adgang til fyrværkeri
Mange unge køber fyrværkeri i butikkerne allerede nu, og selvom de ved, at de kun må fyre af på de lovlige dage, bryder de alligevel reglerne. Flere af dem vi har talt med fortæller også, at kanonslag, på trods af at være ulovlige er nemme at få fat på, men at de primært bruger lovlige bomberør.
Den nye lov – mere spænding, større risiko
For de unge vi har talt med ser det ikke ud til, at den nye lov har ændret noget i en positiv retning. Tværtimod virker det som om, loven har forstærket spændingen omkring fyrværkeri. Når reglerne strammes, og politiet trues med at komme, øges adrenalin-niveauet – og dermed bliver fyrværkeri-brugen også mere risikabel.
Den nuværende situation, hvor fyrværkeriet bliver brugt i et højere tempo og med større risici, skaber en farlig cocktail. Samtidig skaber brugen af fyrværkeri inden d 31, en kløft mellem de unge og dem der har loven på deres side. Det medfører formentlig også en belastning for politiet. Umiddelbart virker det som en uholdbar situation. En mulighed kan være at rykke salget af fyrværkeri længere frem mod nytår.
Alle unge i denne artikel optræder anonymt, og deres bopæls-område er ikke nævnt, da det var en betingelse for, at de ville dele deres udtalelser.
Læs også: Fyrværkeri og børn: Alarmerende højt antal skader blandt de yngste