Er du kommet helskindet igennem dagen? I dag er nemlig fredag den 13., en dag, som mange forbinder med uheld og dårlig karma. Men hvorfor er netop denne dag så berygtet?
Tallet 13 har i århundreder været betragtet som uheldigt. I kristendommen siges det, at Judas Iskariot, den discipel der forrådte Jesus, var den 13. person ved den sidste nadver. Dette har ført til en udbredt overbevisning om, at det kan bringe uheld at være 13 mennesker til bords. Mange forsøger stadig at undgå denne konstellation ved at tilføje en ekstra (evt. fiktiv) gæst, hvis der er præcis 13 personer.
Og så er der fredag, som i sig selv har været betragtet som en uheldig dag. Ifølge kristen tradition blev Jesus korsfæstet på en fredag, hvilket gav dagen en særlig betydning. I århundreder blev fredag betragtet som en dårlig dag at påbegynde rejser eller vigtige opgaver, hvilket har givet den et dårligt ry.
Men i dag ser de fleste fredag som noget helt andet – det er begyndelsen på weekenden! Fredag er nu en dag, hvor mange glæder sig over frihed og afslapning, og den markerer starten på et par dage uden arbejde for de fleste, hvilket har gjort den til en af ugens mest populære dage.
Når man kombinerer en “ulykkesdag” som fredag med det uheldige tal 13, opstår der en særlig kraftig overtro om, at det kan bringe dobbelt uheld. Denne opfattelse er blevet yderligere forstærket af litteratur, film og medier, der har udnyttet denne frygt.
For de, der tror på overtroen, forsøger mange at undgå større beslutninger, rejser eller vigtige begivenheder på denne dag. På den anden side er det faktisk blevet observeret, at f.eks. flybilletter kan være lidt billigere på fredag den 13., da folk er mere tilbøjelige til at undgå at rejse på denne dag, hvilket giver en lidt lavere efterspørgsel.
Almindelige overtroiske ting:
Sorte katte menes at bringe uheld, hvis de krydser din vej. At gå under en stige siges også at bringe uheld. Hvis et spejl går i stykker, siges det at give syv års ulykke. Udtrykket “7-9-13”.