Flydende haver skal fremme biodiversiteten i Københavns havn

Flydende haver skal fremme biodiversiteten i Københavns havn
Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden.

Lokale skoleelever var tirsdag med til at søsætte en have fuld af hjemmehørende arter i Københavns Havn. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn står bag det flydende økosystem, der skal skabe forbindelse mellem livet over og under vand.

I København’s Havn vokser ålegræsset livligt, talrige fiskearter lever her, og langs kajkanten udgør særlige fiskebørnehaver skjule- og levesteder til mindre fisk.

Biodiversiteten blomstrer med andre ord i havnen, men det er ikke til at se med det blotte øje. Derfor skal en 44 kvadratmeter stort flydende have minde københavnerne om, at naturen findes både over og under vand, skriver WWF Verdensnaturfonden.

Det er WWF Verdensnaturfonden, der sammen med By & Havn står bag den blomstrende flåde, som tirsdag den 17. september blev søsat ved Frederiksholmsløbet i København med hjælp fra både lokale skoleelever og lokalpolitikeren Astrid Aller (SF).

”Der er allerede meget liv i København’s Havn, men med det flydende økosystem skaber vi en oase for livet både over og under vand. Vores arter – hvad enten det er sommerfugle eller fisk – har brug for hjælp, fordi vi i Danmark har alt for lidt natur. Derfor ønsker vi med den flydende have at gøre opmærksom på, at selv små håndsrækninger til naturen gør en forskel,” siger Henrike Semmler Le, der er seniorrådgiver for hav i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.

Formålet med haverne er at skabe små åndehuller på og i vand. Foruden de hjemmehørende arter, der plantes på haverne, vil der også være muslingereb under overfladen, som filtrerer vandet og dermed bidrager til et renere havnemiljø, skriver WWF.

Den flydende have er den første af sin slags i Københavns Havn, men bestemt ikke den sidste. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn vil nemlig over tid etableres flere flydende haver i havnen, skriver WWF.