Tandlæger: Flere siger nej til behandling, fordi de ikke har råd

Høj egenbetaling får mange patienter til at sige nej til behandling hos tandlægen, viser en ny undersøgelse. Det er en bekymrende udvikling, der vidner om ulighed i sundhed, advarer Tandlægeforeningen.

Tandlæger over hele landet oplever i stigende grad, at patienter takker nej til den fagligt optimale behandling, fordi de ikke har råd. I en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen svarer 72 procent af tandlægerne, at de dagligt eller flere gange om ugen har patienter, som siger nej til den nødvendige behandling, fordi privatøkonomien ikke kan holde til det. Det er en stigning fra 2023, hvor tallet var 69 procent.

Flere danskere undlader at gå til tandlægen

Hver tredje dansker går ikke regelmæssigt til tandlægen. Det viser tal fra Danske Regioner og Danmarks Statistik. Torben Schønwaldt advarer om, at tandsygdom og infektion i munden kan få frit løb og udvikle sig til større tandproblemer, hvis der går for lang tid mellem tandlægebesøgene.

I Danmark går patienter med den højeste indkomst mest til tandlægen, mens dem med den laveste indkomst har færrest besøg i tandlægestolen. En medvirkende årsag er den høje egenbetaling, som især rammer pensionister, lavindkomstgrupper, mennesker med kronisk sygdom og socialt udsatte.

Flere skal have tilskud

– Der er blevet skabt et A-hold og et B-hold i tandsundhed, og det er en uholdbar tendens. Flere bør få større tilskud til tandlæge for at sikre en mere lige adgang til tandbehandling, siger Torben Schønwaldt, formand for Tandlægeforeningen og kommer med en opfordring til politikerne.

– Jeg håber, at politikerne både vil se på den samlede, økonomiske ramme og på egenbetalingen i forbindelse med forhandlingerne om en ny aftale for voksentandplejen. Der er brug for et markant løft, hvis vi fortsat skal have en høj tandsundhed i Danmark, understreger Torben Schønwaldt.

Translate »