Børsen i 400 år: I september sætter Københavns Museum spot på Børsbygningens historie og på sporene fra den voldsomme brand, der ramte det ikoniske bygningsværk i april 2024. ”Månedens fund” på museet er et ornament fra facaden, mærket af branden. Et nyt storværk om Børsens historie lanceres i museets smukke sal den 19. september. Og fra den 16. september og året ud kan du i museets faste udstilling komme tæt på den øverste del af Børsens spir, der mirakuløst overlevede branden.
Reddet fra ruinerne – se den øverste del af spiret
Indtil 31. december i rummet ”Børsen” på Københavns Museum16. april ødelagde en voldsom brand en stor del af på Børsen inklusive det ikoniske spir. Det oprindelige spir fra 1625 blev i 1775-77 erstattet med en ny konstruktion og herpå blev der sat tre forgyldte kugler og kroner. Den øverste del blev fundet i ruinerne og skal op igen, når Børsen over de kommende år bliver genopført. Den øverste del af spiret bærer præg af brandens varmegrader, men er ellers forbløffende intakt. Frem til nytår kan du se den i Københavns Museums permanente udstillinger i rummet, der har fået navn efter Børsen.
Månedens fund: Ornament fra Børsens facade
Indtil mandag 30. septemberI forbindelse med Børsbranden blev tusindvis af kunstgenstande og andre værdier reddet ud. En del af de bjergede mursten og jerndele bliver genanvendt, når Børsen bliver genopbygget. Men enkelte dele, fx et spiralformet ornament i sandsten (en volut) fra Børsens nordlige kvistfacade, er så medtagne, at de ikke kan genbruges. Ornamentet stammer formentlig fra den oprindelige børsbygning, opført 1618-24. Måneden ud kan du se det fine sandstensornament i Københavns Museums sal.
Besøg rummet ”Børsen” på Københavns Museum
Børsen er skabt af Christian 4. – Danmarks virkelystne renæssancekonge. Videnskab, kunst, krig og købmandskab er vigtige temaer i tiden, og de afspejles alle i kongens planer for hovedstaden. Gennem byplanlægningen viser herskeren sin magt og storhed. 1600-tallet er også en tid med mange krige og konflikter. Christian 4. bygger derfor et nyt forsvar rundt om byen med voldgrav, store jordvolde og fremskudte bastioner. I løbet af hans regeringstid vokser København til dobbelt størrelse. Få mere at vide om København på Christian 4.s tid i rummet ”Børsen” på Københavns Museum.