
Clickbait og skjulte links: Derfor gør medierne det
Du har formentlig lagt mærke til, at mange medier og sensationsprægede nyhedssider poster deres opslag på en lidt speciel måde på Facebook? De smider et billede op med en kort, lokkende tekst – men hvor er linket til artiklen? Det finder du som regel først i kommentarfeltet.
Mange mener, at Facebooks algoritme vægter opslag med billeder og tekst højere end opslag, der indeholder et direkte link. Det betyder, at et opslag med et link kan få mindre eksponering end et opslag uden. For at omgå dette vælger mange medier at poste linket i en kommentar – så får de både rækkevidden og muligheden for at lokke flere brugere til at klikke.
Clickbait: Når overskriften er en fælde
Dette hænger tæt sammen med begrebet clickbait, som dækker over opslag, der er designet til at lokke dig til at klikke – ofte med dramatiske, mystiske eller ufuldstændige overskrifter. Du har sikkert set eksempler som: „Dette simple trick vil ændre dit liv!‟ Eller „Kendt tv-vært i kæmpe skandale‟.
Målet er at vække nysgerrighed og få dig til at klikke dig videre til deres hjemmeside. En helt jævn historie kan pludselig få masser af klik – bare den har en fængende og lokkende overskrift. Det kan sammenlignes med, hvordan supermarkeder placerer slik ved kassen for at friste dig til et impulskøb. Alle har deres egen måde at få dine penge, din opmærksomhed eller begge dele.
Læsere mod clickbait – men det virker alligevel
Flere Facebook-brugere har dog gennemskuet strategien og skriver selv en kommentar med et kort resume af artiklen, så andre ikke behøver at klikke. Andre reagerer med vrede og skriver sure kommentarer om, at det er irriterende clickbait – men her sker noget sjovt.
Facebooks algoritme elsker engagement, og jo flere kommentarer et opslag får, jo bredere bliver det eksponeret. Så ironisk nok hjælper de sure kommentarer bare med at sprede opslaget endnu mere.
Sådan slipper du for clickbait én gang for alle
Hvis du er træt af at blive lokket i clickbait-fælden på Facebook, er der én simpel og effektiv løsning: Stop med at følge siden. Ved at unfollowe eller unlike siden rammer du dem lige dér, hvor det gør allermest ondt – i deres rækkevidde og følgerskare. Spørgsmålet er bare: Kan du undvære dit daglige clickbait-fix?
Vil du følge med i, hvad der sker i København og omegn – helt uden clickbait? Følg vores Facebook-side for udvalgte nyheder og begivenheder. Hos os finder du ingen sladder eller krimi, kun masser af gode oplevelser!